Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Postupak iznuđivanja što bolje pozicije web stranice na Googleovoj tražilici nazivamo SEO optimizacija. SEO optimizacijom želimo povećati broj posjeta visokom pozicijom stranice na Google tražilici.

Svatko od nas ima tajnu kako najbolje optimizirati web stranicu no uvijek si iznova postavljamo ista pitanja .. Postoji li način kako to najbolje učiniti? Postoji li super trik koji tek moram otkriti? Što to drugi čine kada su prvi na tražilici? Postoji li šansa da budem i ja na prvoj stranici tražilice? Kako izgleda idealna SEO optimizacija? Pitanja puno, odgovora beskrajno mnogo i svatko zna ponešto!

Što je potrebno za SEO optimizaciju web stranice?

SEO optimizacijom želimo povećati broj posjeta visokom pozicijom stranice na Google tražilici (VIŠA POZICIJA = VEĆI BROJ POSJETA = VEĆA ZARADA). Strategija svake SEO optimizacije temelji se na ključnim riječima (keywords) te jedinstvenom i kvalitetno napisanom tekstu za svaku stranicu. Za uspješno pozicioniranje neke web stranice potrebno je obratiti pozornost na niz faktora kod izvedbe SEO optimizacije. Borba za poziciju web stranice na Googleovoj tražilici nije laka. Proces je opsežan, zahtijeva stručan, pedantan i predan rad koji može trajati i do nekoliko mjeseci ili onoliko koliko je potrebno novoj web stranici da u optimalnom vremenu zauzme najvišu moguću poziciju na Googleovoj tražilici. Ne znači da će nova web stranica nakon dva ili tri mjeseca optimizacije zauzeti konačnu poziciju na web tražilici, ona će naravno i nakon niza godina napredovati uz uvjet da se redovito nadopunjuje novim kvalitetnim tekstom.

Na što treba obratiti pozornost kod SEO optimizacije

SEO optimizacija je kontrolirana od strane Googleovih algoritama te se mora provoditi prema pravilima kako se ne bi našli na crnoj listi s onima koji su namjeravali prevariti Google.
Davno prije, kada je Googleov algoritam bio još u počecima, webmasteri su se služili brojnim trikovima kako bi njihove web stranice imale najbolju poziciju na tražilici. Kako je Googleov algoritam napredovao, danas bi bilo katastrofalno negirati pravila koja Google nalaže.
Dovoljno je spomenuti da je Google razvio inteligenciju prepoznavanja fotografija koja unutar sebe (možda slučajno) ima natpis za proizvod nekog brenda i prema tome fotografiji dodjeljuje plus ili minus bodove kod ocjenjivanja rejtinga cijelog sita. Ili još bolje, Googleov algoritam utvrđuje je li fotografija primjerena temi koju stranica obrađuje.

Jedno od najsnažnijih argumenata koje Google beskrajno poštuje i nagrađuje visokom pozicijom na tražilici je da Vaša stranica obiluje mnoštvom informacija jedinstvenog sadržaja kojeg vaš site tematski obrađuje te svježim i neobjavljenim fotografijama.

Postupak optimizacije


1. PROCJENA SEO OPTIMIZACIJE
Prije samog početka SEO optimizacije obavlja se procjena Vaših web stranica. 

2. ISTRAŽIVANJE KONKURENCIJE
Pomno proučavanje i analiza konkurentskih web stranica, posebno onih na koje nam ukaže klijent, svakako će nam olakšati proces izvedbe optimizacije.

3. SEO POGREŠKE
Pronalaženje SEO pogrešaka na stranicama ponekad zna biti vrlo dugotrajno a odnosi se na pregled statusa kodova, meta podataka, naslova, unutarnjih i vanjskih poveznica.

4. ORGANIZACIJA STRUKTURE STANICA I INTERNIH POVEZNICA
Osim kvalitetno odabranih naslova za svaku stranicu i uz pomno napisane tekstove, potrebno je pozabaviti se naslovima i podnaslovima.

5. SEO OPTIMIZACIJA NA STRANICAMA
Neizostavna akcija svake SEO optimizacije je zatvoriti listu unosa tekstualnih elemenata za SEO. Meta tagovi, opisi i ključne riječi su svakako elementi na koje se u potpunosti posvećujemo.

7. SEO OPTIMIZACIJA FOTOGRAFIJA
Prije unosa fotografija na stranicu potrebno ih je u samoj strukturi imenovati prema sadržaju kojeg predstavljaju. Nakon unosa fotografijama dodati Alt oznake.

7. PRAĆENJE REZULTATA I DOPUNSKA SEO OPTIMIZACIJA
I tu nije priči kraj jer dolazi period za analizu ali i aktivnu optimizaciju kroz praćenje rezultata pretraživanja naših najvažnijih riječi s kojima se namjeravamo nadmetati s konkurentnim web stranicama na tražilicama.

Koje kriterije moramo zadovoljiti kod postupka SEO optimizacije

Mnogi klijenti žele da se njihova nova web stranica u kratkom vremenu pojavi visoko na tražilici. Kako je SEO optimizacija kontrolirana od strane Googleovih algoritama, ubrzano podizanje rejtinga nove web stranice na Google tražilici nije prihvatljivo. SEO optimizacija se mora provoditi uvijek prema zadanim pravilima.

 • poštivanje / nepoštivanje Googleovih uputa i regulativa
 • praćenje, prepoznavanje i predviđanje Googleovog algoritma
 • trenutna reakcija na promjenu Googleovog algoritma
 • znanje html i php kodiranja web stranice
 • upravljanje php funkcijama u kodnom sustavu
 • poznavanje Googleovog alata za webmastere (praćenje, analize i testiranja)
 • bez pretjerivanja s optimizacijom, stranica može završiti Googleovoj crnoj listi

Za dobar rejting web stranice na Googleovoj tražilici

SLIJEDIMO TEK NEKOLIKO OSNOVNIH PRAVILA

 • Uz jedinstven, edukacijski i bogat sadržaj postaviti preglednu i jednostavnu navigaciju
 • Koristiti h1, h2, i h3 oznake za naslove i podnaslove
 • Povremeno dodati novu objavu ili dodati novi tekst unutar postojećih stranica
 • Svakako iskoristite besplatne alate za webmastere kojima ćete dobiti uvid o vitalnom stanju stranice ( indeksiranje, seo, posjećenost, rejting, brzina učitavanja i sl. ), te web alate kojima ćete pratiti poziciju naše stranice na Googleovoj tražilici, prema upisu određenih ključnih riječi. Sve alate i aplikacije pronaći ćete u postavkama nakon izrade Googleovog računa.

ČESTO NI DOBAR REJTING NE ČINI STRANICU USPJEŠNOM
Posjetitelj na Vašim stranicama želi preglednu ponudu s osnovnim informacijama, ako toga nema otići će sa stranice i potražiti isto to negdje drugdje, čineći Vašu prisutnost na Googleu besmislenom.

SAVJET KOD IZRADE NASLOVNICE VAŠE WEB STRANICE
Naslovnicom istaknite jednostavnost i preglednost tako da postavite:

 • Vidljivu adresu i broj telefona
 • Brz pristup obrascu za kontakt
 • Jasne cijene s istaknutom ponudom
Izbornik