Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Uz stvaranje odgovarajuće profiliranog sadržaja, dobivanje veza jedan je od glavnih elemenata optimizacije web stranica . Veze pomažu prikupljanju prometa i poboljšanju vjerodostojnosti web mjesta u očima algoritama.

Do sada je vezi bilo moguće dati jedan od dva atributa: dofollow ili nofollow. Obavijestili su Googleove robote o tome trebaju li „slijediti“ vezu i procijeniti pridruženo web mjesto ili ne.

Atribut Dofollow

Ove vrste veza povećavaju vrijednost stranice na koju vode. Što više takvih veza vodi do stranice, to je bolji njezin položaj u rezultatima pretraživanja. Dofollow je zadani atribut. Svaka veza koja nije drugačije označena tretirat će se kao dofollow. Međutim, moguće ga je postaviti u HTML oznaci. S praktičnog stajališta to nije važno.

Veza bez atributa u kodu stranice izgleda ovako:
<a href=”https://www.in-stranica.com/”> Link </a>

Veza s atributom dofollow je:
<a href=”https://www.in-stranica.com/” rel=”dofollow”> Link </a>

Googleovi algoritmi trebat će obje veze na isti način. Stoga se obično koristi prva – kraća verzija.
Atribut bez posljedica

Nofollow veze pojavile su se prije 15 godina. Njihov uvod bio je odgovor na pojavu reklamnih sadržaja koji su preplavili Internet prije deset godina i pol. Riječ je prije svega o odjeljcima s komentarima pod blogovima ili člancima, gdje su preplavili linkovi koji su trebali umjetno „napumpati“ vrijednost ciljnih mjesta.

Davanjem atributa nofollow obavještavate Google da algoritmi pretraživanja prilikom procjene stranice na koju se povezuje ne bi trebali uzeti u obzir vezu. Tvorci najveće tražilice preporučili su je za obilježavanje sponzoriranog sadržaja.

Google trenutno mijenja svoj pristup sljedećim vezama. Do sada (barem teoretski) stranica povezana s sljedećom vezom nije definirana definicijom.
Od ožujka 2020. roboti će tretirati atribut koji slijedi kao vodič, a ne kao smjernica. Što to znači u praksi? Veze označene na ovaj način ne moraju biti, ali mogu se analizirati, pa mogu utjecati i na procjenu stranice na koju vode.

Novi atributi veza

Podjela na dofollow i nofollow veze nije bila savršena. Linkovi iz ove druge kategorije sadržavali su puno korisnih informacija za Googleove robote.

Zato je gigant Mountain View odlučio uvesti nove atribute radi detaljnijeg opisa prirode veza. Kao rezultat toga, tražilica je stekla sposobnost procjene kvalitete više veza. U isto vrijeme, programeri web mjesta nisu izgubili mogućnost označavanja sadržaja za koji smatraju da bi ih algoritmi trebali izostaviti (iako, kao što smo ranije spomenuli, algoritmi ih još uvijek mogu analizirati).

Novi su atributi i njihove kratke karakteristike.

rel = “sponzorirano” – koristi se za označavanje sponzoriranog sadržaja, oglasa ili materijala obuhvaćenih barter sporazumom.
rel = “ugc” – koristi se za sadržaj generiran od strane korisnika. Na primjer, komentari ili postovi na forumu.
rel = “nofollow” – atribut je koji ostaje u uporabi u slučajevima kada se nove vrste veza ne primjenjuju i želite naznačiti da veza do određene stranice ne mora biti analizirana algoritmom tražilice.

Nova pravila za povezivanje dizajnirana su tako da pretraživač preciznije analizira veze. Oni će također pomoći u istraživanju više veza.

Kako će promjene utjecati na pozicioniranje stranica?

Ako ste prethodno označili sponzorirane veze atributom bez pratnje, Google će ovaj atribut i dalje smatrati valjanim. Postojeće veze nije potrebno mijenjati.
Nadalje, ako koristite CMS, što znači oglase i sponzorirane veze, također ne morate mijenjati njegovo funkcioniranje. No, Google preporučuje prelazak na novi sustav.

Generalno gledano, upotreba novih atributa omogućit će vam indeksiranje stranica na kojima vode. To ne bi trebalo utjecati na web mjesta na kojima se postavljaju veze. Prije svega važno je razlikovati reklamne veze od veza s atributom dofollow.

Upotreba novih atributa počela je imati utjecaj na indeksiranje od ožujka 2020. godine.

Zaključak

Nova pravila za povezivanje dizajnirana su tako da pretraživačica preciznije analizira veze. To će također pomoći u istraživanju više veza. Jedna stvar ostaje nepromijenjena – uvijek biste trebali zapamtiti davanje atributa vezama osim dofollowu.

Izbornik