Savjeti za brže učitavanje stranica

Brzina učitavanja web stranica ima sve snažniji utjecaj na rezultat poslovanja jedne tvrtke. Brzina učitavanja stranica će se prije ili kasnije morati uskladiti s brzinom učitavanja najbržih web stranica. Brzina učitavanja stranice nije važna samo kao čimbenik koji utječe na poziciju na tražilicama već i za percepciju korisnika.

Kako korisnik opaža brzinu učitavanje stranice?

  • Unutar 100 milisekundi podrazumjevamo kao trenutno učitavanje.
  • 100-300 ms neprimjetno učitavanje uz minimalo kašnjenje.
  • 0,3-1 drugi primjetno kašnjenje, ali je korisnik i dalje usmjerena na web stranicu.
  • 1 sekundu i više korisnik već razmišlja o odlasku s web stranice.

Idealno vrijeme učitavanja stranice je unutar jedne sekunde. Ova brzina od jedne sekunde ne znači nužno da se do tada mora učitati cijela stranica, već je dovoljno da bude vidljiv barem vrh stranice. Učitavanje ostalih dijelova i pozadinu, učitavanje stranice može trajati 4-8 sekundi što je sasvim dovoljno da zadržimo korisnikovu pažnnju.

Utjecaji sporost i brzina učitavanja Web stranice u brojkama

1. Manje prometa. Prema podacima 1 sekunda kašnjenja kod učitavanja web stranice smanjuje 11% manje pregleda stranica i 16% manje posjetitelja.
2. Zbog sporog učitavanja web stranice gube poziciju u rezultatima pretraživanja. Lošija pozicija znači manje posjeta web stranici.
3. Veća brzina učitavanja smanjuje stope odlaska sa stranice.
4. Brzina učitavanja web stranice još uvijek ima utjecaj na poziciju u rezultatima pretraživanja.
5. Brzina štedi novac na Google AdWords prikazivačkoj mreži. Brzina je zapravo jedan od presudnih čimbenika. Dakle, možete biti na vhu Google Ads oglasa a nižoj cijeni po kliku od konkurencije.

Kako mogu izmjeriti brzinu?

5 savjeta za optimizaciju slike

Izbjegavati najvišu kvalitetu optimizacija fotografija i pokušajte slijediti sljedeće savjete.

1. Format: Odaberite ispravnu format slike (SVG, JPG, PNG) i odgovarajuću kompresiju.
2. Dimenzije: U današnjem mobilnom vrijeme važno je da postavite točnu veličinu slike (širina x visina u pikselima) za odgovarajuće web preglednike. Koristeći jednu veliku sliku za sve vrste uređaja je otežana. Kao univerzalno rješenje sada preporučuju korištenje tzv. srcset <img srcset=””> definira više veličina iste slike, omogućujući pregledniku da odabere odgovarajući izvor slike.
3. Mala slika: održati malu sliku (obično ikone) fontovi ili male slike spojiti u jedan veći. Druga mogućnost je da ubacite sliku izravno u HTML stranice kroz to. DataUri. Umetanje izravno na mjesto je pogodan samo za mijenjanje slike koje su user-ovisna, npr. Za posljednjih pregledani proizvodi i sl.
4. Učitavanje: Koristite “Lazy loading” za slike koji nisu relevantne ili se ne nalaze u vidljivom dijelu stranice..
5. Slika Atributa za visinu i širinu: U svoje u HTML atributa za svaku visinu i širinu slike dodajte haight= “yy” width = “xx”. Preglednik će prikazati stranicu brže.

Minimizacija i reduciranje

Općenito, svaka stranica se sastoji se od više različitih izvora. HTML stranice koda, CSS stil datoteke, JS skripte i spomenutih slika. Pročitati svaki od njihovih kodova zahtijeva vrijeme i zato:

1. Smanjiti broj CSS datoteka, po mogućnosti na jednu ili najviše dvije CSS datoteke.
2. Smanjiti broj datoteka JS najbolje samo jedna.

Zbijanjem CSS, JS i HTML koda možete smanjiti količinu prenesenih podataka za čak deset posto. Takav način omogućuje prijenos dokumenata u manjoj jedinici vremena.

Odgovor poslužitelja

Očekivano vrijeme odgovora između poslužitelja i preglednika za prikaz stranice i usvajanje prvih podataka u pregledniku. TTFB je skraćeni naziv za vrijeme  da se učita prvi bajt. Što je kraći put, to je bolje. Na primjer, prema Statistika Google PageSpeed optimalan odgovor je 200 ms.

Kako postići odgovor u roku od 200 ms?

1. Brzina odgovora poslužitelja može utjecati na stvarni proces učitavanja stranice na strani poslužitelja. Početak slanja stranice s podacima u najkraćem mogućem roku. Nemojte čekati dok vi pripremate sadržaj ispod vidljivog dijela stranice.
2. Optimizacija preuzimanja nepromjenjive resurse pomoću cache.
3. Postavite kompresije na svim vrstama datoteka.
4. Pravilno primjeniti mogućnost lokalnu predmemoriju preglednika.
5. Smanjiti broj preusmjeravanja.
6. Optimizacija učitavanja statičkih resurse stranica (slike, CSS itd.) Tako da se s njima automatski ne šalje kolačiće.
7. Koristite odgovarajuće tehnologije i hardvera. Na primjer Novi https / 2 protokol , Google PageSpeed modul, brz SSD itd..

Kritična veličina CSS

Složene stranice mogu biti vrlo velike CSS datoteke koje numeriranju veliki broj kodnih linija. Za početak učitavanja stranice potreban je samo manji dio osnovnih CSS stilova.

Velika brzina učitavanja web stranice može biti samo privid?

Često početnici misle da njihova web stranica ima veliku brzinu učitavanja ali to može biti velika zabluda i neistina.
Budući da često posjećujete vlastitu web stranicu, moderni preglednici poput Chromea pohranjuju vašu web stranicu u predmemoriju i automatski je unaprijed dohvaćaju čim započnete tipkati adresu domene. Zbog toga se vaše web web stranica učitava gotovo trenutno.

Međutim, normalan korisnik koji prvi put posjeti vašu web stranicu možda neće imati isto iskustvo. U stvari, korisnici na različitim geografskim lokacijama imat će potpuno drugačije iskustvo.
Zbog toga vam preporučujemo da testirate brzinu svoje web stranice pomoću gore navedenih alata.

Zaključak

Molimo vas da ne podcjenjuju brzinu učitavanja stranica. Cilj optimizacije učitavanja stranice mora bi u što kraćem vremenskom periodu. Brzina je izuzetno važna, ne samo iz perspektive korisnika, nego i iz perspektive web tražilice i Google AdWordsa.

Provjerite svoju brzinu stranica s jednim od alata za testiranje. Najozbiljnije shvatite i proučite prijedloge za ispravak na svojim stranicama. Optimizaciju brzine učitavnja web stranice uvijek uzmite u obzir.

Želite li povećati brzinu web stranice ili webshopa? Ne ustručavajte se kontaktirati nas.

Izbornik